O nas

Vinska klet Orel se nahaja v vasi Avber, na nadmorski višini od 350 do 406 m in obsega 3,52 ha vinogradov.

Na kmetiji sami opravljamo vse tehnološke faze, tako obdelovanje vinogradov, kletarjenje in promocijo in prodajo vina. Sorta trte, ki v vinogradih prevladuje, je trta refošk, iz katere pridelujemo vino teran, ki je naš glavni produkt na kmetiji. Polek terana pridelujemo še naslednja vina, in sicer malvazijo, cabernet sauvignon, vitovsko grganjo in chardonnay. Naš teran že vse od leta 1994 izpolnjuje pogoje za naziv teran PTP (priznano tradiciolnalno poimenovanje). Naš produkt je tudi teranov liker, ki je aromatizirano vino, izdelano iz terana PTP (priznano tradicionalno poimenovanje). Produkte prodajamo tako neposredno v naši kleti, kot tudi preko vinotočev, ki jih imamo odprtih na več lokacijah, v gostinske lokale in z direktno dostavo kupcem na dom.

Že vrsto let se trudimo, da je kvaliteta našega vina vedno zelo visoka. Navedeno nam tudi uspeva, saj je naše vino, predvsem izbrani teran PTP, na ocenjevanjih vin v ožji in širši okolici prejelo že številne nagrade in priznanja. Na ocenjevanju vin ob Prazniku terana in pršuta v Dutovljah je bil naš izbrani teran PTP v zadnjih letih vedno ocenjen med prvimi 10 mesti. V letu 2009 smo se včlanili tudi v Združenje konzorcij kraških pridelovalcev vina. Od kar smo člani tega društva, je naš teran vedno potrjen kot konzorcijski izbrani teran PTP, in tako je tudi v letu 2016.

Vinska klet in kmetija Orel

Pokali, ki smo jih dosegli na raznih tekmovanjih kot dokaz naše odlične kakovosti terana, ki ga pridelujemo.

V letu 2015 je kmetijo kot mladi prevzemnik prevzel Matjaž Orel, jo prestrukturiral in dodal nove dejavnosti na kmetiji. Podane so bile možnosti za vključitev v ekološko kmetovanje, zato se je kmetija v letu 2016 vključila v ekološko kmetovanje in sicer v ekološko rejo živali.

Matjaž Orel, mladi prevzemnik kmetije